wtorek, 12 lipca 2011

Dieta urozmaicona - produkty dozwolone

Przez pierwsze 7 dni (do następnego spotkania) jestem na diecie urozmaiconej.
Lista produktów dozwolonych:
Pieczywo: razowe, chrupkie lub typu graham
Warzywa nie wymagające kontroli: botwinka, seler, bakłażany, rzeżucha, brokuły, dynia, kabaczki, cebula, kapusta, kalafior, pieczarki, cykoria, szparagi, szpinak, sałata, brukiew, kalarepa, ogórki, papryka, rzodkiew, grzyby, pomidory, cukinia, pietruszka, rzepa, szczypiorek.
Warzywa wymagające kontroli (200 gram lub 2 razy w tygodniu do urozmaicenia sałatek): karczochy, brukselka, zielona fasolka, por.
Mięsa: chuda cielęcina, mięso z kurczaka i indyka bez skóry, wołowina, mięso z zająca i królika, chude wędliny drobiowe.
Chude ryby: dorsz, leszcz, dorada, sola, pstrąg, mintaj, tilapia, sieja, morszczuk, szczupak, tuńczyk w wodzie lub sosie własnym.
Owoce morza: małże, ostrygi, kalmary, ośmiornica, kraby, krewetki, langusta.
Jaja: nie więcej niż 3 lub 4 żółtka na tydzień, białka w dowolnej ilości.
Owoce: 1 miseczka czereśni, wiśni, 3 śliwki, 1 kubek truskawek, 1 granat, 2 mandarynki, 1 jabłko, 1 szklanka jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, poziomek, 1 brzoskwinia, 1 nektarynka, 2 morele, 2 plastry melona lub arbuza, 2 krążki ananasa naturalnego, 2 kiwi, 1 pomarańcza, 1 papaja, 1 gruszka, 1 grejpfrut. Zalecane spożycie owoców pomiędzy trzema głównymi posiłkami.
Oleje i tłuszcze: maksymalnie 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sery: biały chudy twaróg, serek wiejski i homogenizowany do 7% tłuszczu, jogurt naturalny, kefir, maślanka - do 3% tłuszczu.
Napoje: Woda w dowolnej ilości.
Przyprawy: w rozsądnych ilościach: czosnek, cebula, kminek, cytryna, musztarda, papryka, pieprz, ocet winny, liść laurowy, oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...